Islam
|
L’islam és la religió que sosté que Déu es va revelar a Muhàmmad al segle VII dC. El seu llibre sagrat és l’Alcorà, que recull les revelacions que Déu va fer a través de Muhàmmad.
La doctrina de l’islam es fonamenta en la creença en un Déu únic, en els àngels, en els llibres sagrats, en els profetes, en la predestinació i en el judici final. L’islam fixa cinc pilars fonamentals d’obligat compliment per als seus fidels: la professió de fe (xahada), la pregària ritual (salat), l’almoina (zakat), el dejuni (sawm) i el pelegrinatge a la Meca (hagg). A Catalunya hi ha centenars de milers de musulmans, i procedeixen fonamentalment del Magrib, de l’Àfrica subsahariana i del Pakistan. |
COMARQUES ON LA PROPORCIÓ DE CENTRES D’AQUESTA RELIGIÓ RESPECTE EL TOTAL DE CENTRES DE CULTE ÉS MÉS ALTA
EVOLUCIÓ DE LA CREACIÓ DE LLOCS DE CULTE ISLÀMICS A CATALUNYA
A partir de l’any de fundació dels llocs de culte, de 1974 a 2014.
Aquest gràfic conté la informació de centres que poden haver tancat. No inclou els centres amb any de fundació desconegut.
Aquest gràfic conté la informació de centres que poden haver tancat. No inclou els centres amb any de fundació desconegut.
A FONS...
L'ISLAM
García-Romeral, G. (2015) “L’islam” a Carod Rovira, J.-Ll. (ed.) Les religions a Catalunya. Pagès Editors: Lleida.
Fons, C. (Direcció i guió). (2015). Un món per creure. Joves i islam. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Direcció General d’Afers Religiosos.
García-Romeral, G. (2013) “Comunitats islàmiques de Catalunya. Desenvolupament comunitari, moviments I organitzacions islàmiques”. DivÈrsia. 3: 94-131.
L'ACOMODACIÓ DE LA PRÀCTICA FUNERÀRIA A BARCELONA:
DIFERÈNCIES ENTRE COMUNITATS ISLÀMIQUES I JUEVES
DIFERÈNCIES ENTRE COMUNITATS ISLÀMIQUES I JUEVES
García-Romeral, G.; Martínez-Ariño, J. (2012) “L’acomodació de la pràctica funerària a Barcelona: diferències entre comunitats islàmiques i jueves”. Revista Catalana de Sociologia. 28:89-100.
LA CONSTRUCCIÓ DE L'ISLAM COM A OBJECTE DE POLÍTIQUES PÚBLIQUES A CATALUNYA
García-Romeral, G.; Griera, M. (2011) “La construcció de l’islam com a objecte de polítiques públiques a Catalunya” a Masjuan, J. M (coord.) Societat Catalana 2011. Associació Catalana de Sociologia: Barcelona (p. 231-253).
Fons, C. (2009) “Una història de pagès”. Dialogal. Quaderns de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. Núm. 31. Tardor 2009.
LES ALTRES RELIGIONS
Estruch, J. et al, Les Altres Religions, Barcelona, Ed. Mediterrània, 2004.